Едгар Дега

472px-Edgar_Germain_Hilaire_Degas_061

Едгар Жермен Илер де Га, или Едгар Дега (1834—1917) е френски живописец, график и скулптор, един от най-видните представители на импресионизма.

Дега е роден на 19 юли 1834 г. в Париж в аристократичното семейство на Огюст де Га и Селестин Мюсон. Баща му бил банкер, а майка му принадлежала към френско семейство, което се установило в САЩ. Той бил най-голямото от пет деца. На 13-годишна възраст Дега загубва майка си и товa е сериозен удар за него. По-късно, под влияние на новите социални идеи той променя фамилията си от де Га на по-малко аристократичното Дега.

Ранен период

Желанието му да рисува се проявило още в детството му. През периода 1845 и 1852 учи в лицея Лудвиг Велики. Баща му искал той да стане юрист и през 1853 Дега учи в юридическия факултет на Парижкия университет, но няма особено желание да се занимава с право, а и доброто материално състояние на семейството му позволявало той да се занимава с живопис без да се притеснява за препитанието си.

През 1855 г. се записва в Школата за изящни изкуства в класа на Луис Ламот, но намира курса му за много безполезен. През 1856 г. неочаквано за всички той зарязва учението и заминава за Италия. В този период негов кумир е Веронезе. Дега пътува из Европа, за да изучи платната на Дюрер, Рембранд и Гоя.

Edgar_Germain_Hilaire_Degas_076

Сини танцьорки, пастел

Едгар изучавал творбите на големите майстори в живописта в Лувъра. По време на своя живот той посещава няколко пъти Италия, където имал роднини по бащина линия и имал възможността да се запознае със шедьоврите на италианските ренесансови майстори. Особен интерес у него предизвикват платна на Белини и Джото. Дега не се стреми да следва класическия шаблон и неговите фигури са малко ъгловати, движенията им резки, а формите далеко от съвършените.

През 1860 той открива свое студио в Париж. Рисува портрети както и много исторически сюжети, които били особено популярни теми сред клиентите на художниците по това време. Към този период се отнася и знаменития му автопортрет с цилиндър и ръкавици. Бързо се установява в арт средите в Париж, като не изпитва финансовите затруднения на своите съвременници. През 1866 изоставя историческите сюжети. В началото на 60-те, по време на едно негово посещение в Нормандия, Дега бил очарован от конете и те се превръщат в една от неговите любими теми, заедно с балета.

Импресионист

През 1861 г. Дега се запознава с Мане и приятелството им продължава до смъртта на Мане, прекъсвано от чести свади. Младите творци, чийто творби са отхвърлени от журито на Парижкия салон (1863) – Моне, Реноар, Сисле, Фредерик Базил и др. се обединяват около Мане и Дега и по-късно стават известни като импресионисти. Мане и Дега рисуват конни състезания.

584px-Edgar_Germain_Hilaire_Degas_032

Тоалет, 1885-1890

Френско-пруската война

През 1870 г. вълната на френско-пруската война стига до Париж. Също както и Ман, и Дега се записва доброволец в армията. Служи в пехотата и артилерията. По време на войната се простудява и губи част от зрението си. След края на войната Дега отива във Великобритания, а после посещава и САЩ, където има роднини по майчина линия.

През 1873 г. се връща в Париж. За него настъпват тежки времена. Умира баща му и цялото му наследство отива за покриване на дълговете. Едгар вече сериозно се замисля над идеята да излага платната си за продажба. В това време Мане решава да реализира идеята на покойния вече Базил и да организира обща изложба на творците от кръга на Мане и Дега. Така на 15 април 1874 под името „Анонимно дружество на художници живописци, скулптори, графици и др.“ се открива първата изложба на импресионистите.

Към 1882 г. рязко му се влошава зрението. Проблеми с него той е има още докато е в армията. Дега се ориентира към пастелни техники, а после и към скулптора, тъй като не изискват такова добро зрение. Трябва да се отбележи, че Дега бил практически универсален художник, не само от гледна точка на жанра, а и откъм техниката, с която изпълнява творбите си.

Последни години

Почти 10 години преди смъртта си Дега практически спира да рисува. Картините му се продавали за баснословни за онова време цени.

Едгар Дега умира на 27 септември 1917 г. в Париж на 83 години като признат художник, който се счита зa един от най-оригиналните и ярки творци на импресионизма. Погребан е на гробището Монмартър в Париж. Оставя след себе си повече от 2000 пастелни и маслени картини, акварели, както и повече от  150 скулптори. Известни негови творби са „Балетна репетиция“, „Звезда“, „Сините танцьорки”, „Абсент”.

През 2009 година рядка скулптура на млада балерина от френския импресионист Едгар Дега достигна рекордните 18.8 милиона долара на аукцион на къщата Sotheby’s, което е рекордна сума за художника до този момент. „Малката 14-годишна танцьорка“ е една от едва няколкото бронзови творби на гениалния творец, останала частно притежание и преминала във владение на колекционер от Азия. Статуетката на момиче, създадена около 1879-1881, първоначално е сътворена от восък, с използването на конструкция от тел за тялото. Дега я облича в истинска коприна, тюл и газ, като и слага перука. Скулптурата, единствената, която е била изложена приживе от твореца, е открита в студиото му след неговата смърт през  1917 г. и е отливка от бронз от 1922 г. Балерините са основно вдъхновение за художника и тяхна версия в пастел и гваш бе продадена за рекордните 37 милиона долара от същата аукционна къща през ноември 2008 г. в Ню Йорк.

Заключение

Едгар Дега първоначално се родее с импресионистите – групата, която допринася най-много за утвърждаване на модерната традиция в европейската живопис. Все пак неговото превъзходно майсторство по отношение на формата и композицията, дори когато очевидно вдъхновението му е спонтанно, доказва, че Дега е оригинален самороден талант, чиято слава не помръква с годините.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: