Правя опити да се храня здравословно. Трудно е. Какво да направя, че си подам по тестото, пърженото, свинското месо и мазните сирена? Раших, че нека да доживея до 842 години, а тогава ще започна да се замислям за това какво да ям.
Но през това време не би ми навредило да прочета някоя книга за здравето.
Тогава ненадейно пред погледа ми попадна „100-те най-добри имуностимуланта“ на Шарлот Хей, издадена от ИК „Хермес“ в превод на Калина Кирякова (ако някой се е излъгал да следи този блог, че дори и чете записките ми, ще му направи впечатление, че в последно време започвам да пиша не само име и автор, но и издателство и преводач. Трябва да им се даде дължимото на хората!).
Не, няма да правя анализ на прочетеното, а ще споделя няколко факта, които ми бяха неизвестни пред да се заровя в книгата.
- Хората с доказана алергия към латекс може да проявят симптоми на алергия и към авокадо. Как ли са го разбрали?
- Артишокът е вид магарешки бодил и е родственик на маргаритката.
- Дори и след 6 месеца от откъсването му кивито запазва около 90 % от наличния витамин С. А като знаем, че в едночко киви се съдържа 120 % от препоръчителния дневен прием от този витамин, значи и след 6 месеца пак ще сме си на далавера.
- Местното население на Северна Америка е използвало корените на боровинката като обезболяващо средство по време на раждане. За мак бях чувала, за различни алкохоли бях чувала, но да вярват толкова на една нищо и никаква боровинка (по-точно на коренчето й)…
- Лешниците могат да активират появата на херпеси по устните. Аз така и така не ги обичам (лешниците, че и херпесите), освен ако не са в шоколад, така че ми е допълнителна застраховка.
- Кашуто всъщност представлява семената на бразилската кашу ябълка. Факт, който никога няма да ми влезе в употреба, но се замислих колко ли голяма трябва да е тази ябълка, щом това са й семчиците.
- Червеното месо от бутчето на пуйката (или фитката, както е по-известна в моя край) съдържа два пъти повече желязо и три пъти повече цинк от бялото месо на гърдите. Аз обичам да си ръфам копанчета (както им вика баба), така че добре за мен 🙂 .
- Пилешкото месо съдържа аминокиселината лизин, която потиска херпес вируса на устните. Пак всичко опира до този херпес. Значи препоръката е да се ядат лешници с пилешко, тогава всичко ще е наред. Примерно.
- Джинджифилът потиска повръщането и успокоява гаденето при пътуване и бременност. Не приемам този факт, тъй като на Янина й се гади яко от него във всичките му разновидности.
- Пресният магданоз освежава дъха и премахва миризмата на чесън, ако сте консумирали такъв. Но не разчитайте, ако следва първа среща. Може да се окаже, че след това ще трябва пак да имате първа среща.
- Латинското име на горчицата е mustum ardens. Буквално това означава „изгаряща паста“. Ама как й ходи това име на очите!
Я кажете някое чудничко място в Сандански, моля!
мар. 28, 2012 @ 10:33:03
Аз си почивах точно по това време миналата година в хотел Time out 🙂 Иначе резиденцията на Тодор Живков до Сандански не е за изпускане.
мар. 28, 2012 @ 10:41:00
Ммм, звучи любопитно. Аз съм навестявала къщата-музей в Правец и наистина имаше какво да се види.
Ако имам възможност, ще взема от любовното вино на Нина от Мелник и ще му се порадваме заедно 😉
ное. 20, 2012 @ 14:38:00
Здравейте, аз съм сестрата на прекрасната преводачка Калина Кирякова. Огромни благодарности за споменаването й! Да ви се получи здравословното хранене ви желая, и заедно с това да ви се услаждат здравословните храни колкото вкусните сирена и хрупкавите топли хлебчета. Чудничко място в Сандански не мога да препоръчам, но ви препоръчвам Къща за Гости Хитър Петър в Бели Осъм. Имат и страница. И най-прекрасната гостилничка с нездравословни джоланчета в пещ.