Послание

След пет години канене, най-накрая и аз успях да отида до Историческия музей в София. Трудна задача си е, да си го призная. За хора, които нямат личен автомобил, е почти непосилно да се емнат и да пропътуват това разстояние с градски транспорт, където и да са позиционирани. Те така, ние успяхме да стигнем, но, първо, нямаше на кой да си платим билетите. След това се оказа, че 10 лв е за възрастен, а, нека си го кажем честно, не си заслужава въобще. Голям процент от музеите в България са на по-добро ниво с по-богати и добре подредени колекции. Но, разбира се, тук видях уникални неща и съм много доволна от посещението си.

От всякъде лъха на соц, въпреки това е приятно, макар с групата да се пошегувахме, че добре, че музеят е на територия, която е държавна собственост, иначе досега на тази китна градинка отпред да се бяха навъдили поне две – три жилищни и офис сгради.

А всъщност ето и посланието, което някой „friend from Greece“ беше оставил на музея. Не е като да не е прав…

6 коментара (+add yours?)

 1. Нели Станчева
  дек. 02, 2010 @ 17:08:42

  Чета и започвам да се гордея със Старозагорския исторически музей. Изглежда в някои отношения той е далеч напред от този в София, пък било и Софийският да има национално значение. Ех, а пък кога ли ще се вдигна и да отида на Weekend /ама никак не ми се пише уикенд :-(/ в музея. Къде ли, ами в Стара Загора, разбира се.
  Ей, ама колко патриотично се получи 🙂

  Отговор

  • weasell
   дек. 03, 2010 @ 18:37:55

   Музеят в Стара Загора е просто страхотен. Колекцията му е много богата, много добре подредена е. Има цяла римска улица, която е в подземието на музея, и човек може да се разходи по нея. В същото време сградата е супер модерна, блести от чистота, а хората са много любезни. Имат си и Ден на отворените врати – всеки четвъртък, когато е напълно безплатно. Това е място, което трябва да се посети. А гостуващите изложби са много ценни и любопитни.
   Поздрави!

   Отговор

 2. Деси
  дек. 02, 2010 @ 18:48:11

  Да си призная, изобщо нямам положително отношение към този музей и ръководещите го през последните години, въпреки че никога не съм го посещавала.

  Не одобрявам идеята, че всички по-значими документи и артефакти трябва да се съберат на всяка цена и с всички възможни средства на едно място. Странно е как в НИМ изведнъж се появяват сензационни находки от наскоро провеждани разкопки, за които никой не знае нищо. Официалното обяснение е, че се пази тайна, за да не се дават насоки на иманярите. А всъщност иманярите са онези, които дават насоките – и някои от тях се спотайват точно в НИМ.

  Съжалявам, ако коментарът ми е прекалено …мрачен (не намерих по-точна дума). Завършила съм археология и темата ми е малко болна 🙂

  Отговор

  • weasell
   дек. 03, 2010 @ 18:41:58

   Да, темата е много интересна и има нужда от разискване. Подкрепям тезата ти, макар да бях разочарована, че голяма част от нещата в музея са дубликати. Наистина има места в България, които се изследват и се пазят в тайна. Аз имам информация за едно такова място. Но, съжалявам за цинизма, „добре“, че има иманяри, иначе толкова неща никога нямаше да бъдат открити. А иначе българската култура е толкова „некултурна“, че няма накъде повече…
   Всичко добро от мен, Деси!

   Отговор

 3. Нинчо
  дек. 19, 2010 @ 12:18:16

  Чудесни препоръки от Византийска страна. Трябва да се вземат под внимание!

  Отговор

  • weasell
   май 01, 2011 @ 15:53:18

   Точки 4 и 7. Искам да ти кажа, че според мен този младеж е направил повече за запазването на нашата култура от някои от министрите ни.

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: