Новините днес

Представям един бърз преглед на заглавията по новинарските сайтове, които ми хванаха окото:

Книга разкрива скандални причини БГ класици да не станат нобелисти
13.10.2010 г. actualno.com
Защо 16 български класици се разминаха с най-престижната награда за литература разкрива книгата „Те можеха да бъдат нобелисти“ на литературния критик Йордан Каменов.
Премиерата е днес от 18.00 ч. в пиано бара в Столичната библиотека, съобщи на БТА Румен Леонидов, който ще представи изданието. По думите му авторът разглежда най-скандалните причини, заради които наши бележити писатели не са получили отличието – от Христо Ботев и Иван Вазов, през Яворов, Йовков и Емилиян Станев до Йордан Радичков.
На премиерата Йордан Каменов ще предложи за обсъждане разработеното от него „Предложение за бъдещия български кандидат за Нобелова награда за литература“.

Човечеството консумира ресурси като за 1.5 планети
12.10.2010 20:26 dnevnik.bg
Състоянието на дивата природа в света се е влошило с 30% за последните 40 години и потреблението на ресурси в света е прехвърлило значително капацитета на планетата. Това показва новият доклад „Жива планета 2010 г.“, изготвен от Световния фонд за живата природа (WWF).
Документът се изготвя на всеки две години от 1998 г. насам и ще бъде официално представен днес в Бристол, Великобритания, в рамките на най-престижния фестивал за природозащитно кино в света „Уайлд скрийн“. Освен индекса „Жива планета“, измерващ състоянието на световното биологично разнообразие, документът отчита и глобалната консумация на природни ресурси от човека, отразена в показателя „екологичен отпечатък“.
Тропиците обедняват
Новите данни показват, че популациите на видовете, обитаващи тропическите райони, намаляват драстично. Проследено е състоянието на 8000 популации от над 2500 вида. Тазгодишният индекс бележи понижение с 30% спрямо 1970 г., като най-засегнати са тропическите райони. В тях състоянието на биологичните видове, измервано в популации и местообитания, се е влошило с 60% за по-малко от 40 години.
Докладът, позоваващ се на националните статистики на всички държави в изследването, дава и надежди за възстановяване на популациите на някои застрашени видове в умерените зони, донякъде благодарение на по-добър контрол върху замърсяването и управлението на отпадъци.
За сметка на това популациите на сладководните видове в тропическите райони са намалели с почти 70%. Според авторите биологичните видове са в основата на екосистемите и загубата им се равнява на унищожаване на животоподдържащата система на човечеството.
Авторите на „Жива планета“ за пореден път подчертават зависимостта на всички човешки дейности от т.нар. екосистемни услуги, предоставяни от живата природа. Освен че природата е източник на храни, суровини и биогорива например, екосистемите пречистват водите, разлагат отпадъците, регулират климата, осигуряват формирането на почвите и опрашването на земеделската продукция, улавят въглероден диоксид от въздуха.
Тези услуги имат реално икономическо изражение, което възлиза на милиарди, посочват изследователите. Проучване на WWF показва, че 34% от висшите мениджъри в компаниите от азиатско-тихоокеанския регион и 53% от латиноамериканските им колеги изразяват загриженост за ефекта от загубата на биоразнообразие върху бъдещето на бизнеса им. В Европа едва 18% от висшия мениджмънт споделят тази тревога.
„Наблюдаваме тревожна загуба на биоразнообразие в бедни, често тропически държави, докато развитият свят живее в измамен рай, поддържан от разточителна консумация и високи въглеродни емисии“, коментира Джим Лийп, генерален директор на „WWF интернешънъл“.
Бързият икономически растеж подхранва непрекъснато растяща нужда от ресурси – храна, енергия, транспорт, електроника, пространство за живеене и за изхвърляне на отпадъци и особено отделяне на въглероден диоксид от изгаряне на изкопаеми горива. Тези нужди не могат вече да бъдат удовлетворявани в рамките на националните граници и все повече се търсят възможности в други части на света.
Последствията от тази тенденция се виждат най-ясно при съпоставяне на двата основни показателя на доклада – индекса „Жива планета“ и екологичния отпечатък. Бедните държави с най-ниска консумация на природни ресурси и най-нисък отпечатък често са особено засегнати от процесите на загуба на биоразнообразие и деградация на животоподдържащите екосистеми.
Докладът за поредна година потвърждава и очевидната тенденция, че с икономическия напредък на държавите населението им започва да надхвърля устойчивите нива на потребление на природните ресурси.
Екологичният отпечатък на човечеството се е удвоил от 1966 г. насам
Този показател проследява площите биологично продуктивна земя и вода, необходими за осигуряването на възобновяемите ресурси, използвани от човека. Той отчита и пространството, необходимо за инфраструктура, както и растителността, необходима за поглъщане на отделения въглероден диоксид. Още предходното издание на доклада от 2007 г. отчете, че екологичният отпечатък на човечеството превишава биокапацитета на планетата (площта, необходима за производството на възобновяеми ресурси и поглъщането на СО2) с 50%.
От 1966 г. насам екологичният отпечатък на човечеството се е удвоил и в момента човешката дейност консумира ресурси, равняващи на продуктивния капацитет на 1.5 планети като нашата. Ако продължим да живеем над възможностите на Земята, до 2030 г. за годишните ни нужди ще са ни необходими ресурсите на две планети, заявяват от WWF.
„Докладът показва, че запазването на настоящите тенденции на консумация ще ни доведе до положение, в което последствията ще са необратими, добавя Лийп, със стила на живот на средния жител на САЩ или Обединените арабски емирства за нуждите на населението на света ще са нужни 4.5 планети.“
Сред десетте държави с най-висок екологичен отпечатък са още Катар, Дания, Белгия, Естония, Канада, Австралия, Кувейт и Ирландия.
„Човечеството е изправено пред много предизвикателства, не на последно място сред които е задоволяването на нуждите на растящото население на планетата, заявява Лийп. Затова е особено важно понятието ни за развитие да се разграничи от нарастващата консумация на природните ресурси.“
Пътят към устойчива икономика
Според авторите на доклада е наложително да приспособим начина си на живот и дефинициите си за развитие, така, че да включим в тях грижата за естествените ресурси и капацитета на природата за възстановяване, както и истинската стойност на продуктите и услугите, които ни предоставят.
От WWF смятат, че човечеството е в състояние да намали въглеродния си отпечатък, но за целта са необходими агресивни мерки за енергийна ефективност в целия свят, съпроводени от инвестиции във възобновяема енергия.
Постижимо е и намаляване на глобалния отпечатък от земеделието, твърдят авторите на доклада. Ако до 2050 г. обаче 9.2 милиарда души на земята (колкото се очаква да стигне населението тогава) консумират викококалорична храна, богата на месни и млечни продукти, все пак ще се стигне до недостиг на земя, отбелязват те.
Това означава, че изборът на храна на милиарди хора в богатите държави ще определя дали населението на света като цяло ще успее да се изхранва.
Според WWF решаването на най-неотложните проблеми на планетата изисква увеличаване на защитените природни зони до 15% от територията на всички видове екосистеми, тотално спиране на обезлесяването, прекратяване на свръхконсумацията на вода и рибни ресурси. Също така е наложително остойностяването на екосистемните услуги в страните по света, така че на приеманите за безвъзмездни услуги на природата да бъде придадена дължимата финансова стойност.

Неравенството мъже – жени в България рязко нараства
12.10.2010 18:04 darikfinance.bg
Неравенството между мъже и жени се задълбочава в България. Това показва новият доклад на Световния икономически форум за 2010 г., посветен на равнопоставеността между половете. България само за година се е смъкнала с 12 позиции в списъка от 134 страни, проучени от глобалната организация. Докато през 2009 г. сме били 38 в света по равенство между половете, в момента заемаме 50-та позиция, нареждайки се между Македония и Киргизстан.
За наше успокоение, и в други страни в Европа неравенството се задълбочава. Така е например във Франция, която от 18 се смъква на 46 позиция. Сред изследваните в период от 5 години страни, 86% вървят към по-голямо равенство между половете – а 14%, сред тях и България, показва регрес в тази област.
Най-толерантно е било българското общество към жените през 2007 година, показват приложените данни.
Според американския посланик по глобалните проблеми на жените Мелани Вервеер, докладът на Световния икономически форум доказва наличието на силна корелация между равенството между половете и просперитета на една страна. Според нея, това е една от критичните причини поради които някои страни не отбелязват икономически, социален и политически прогрес.
САЩ за последната година се изкатери от 31 на 19 място, вероятно също така благодарение и на повечето жени, назначени в администрацията на президента Обама.
В Скандинавските страни цари най-голямо равноправие между мъже и жени, като Исландия за втора поредна година заема първото място, следвана от Норвегия, Финландия и Швеция. В шампионите по междуполова толерантност Исландия разликата между мъжете и жените е стеснена до 85%. На дъното са Йемен, Чад и Пакистан.
Аспектите на равенството между половете, които са проследени в изследването, отчитат политически, образователни, работни и здравословни показатели.
Председателят на Световния икономически форум Клаус Шваб обобщава: Малката разлика в условията за двата пола е свързана директно с висока икономическа конкурентност. Жените и момичетата трябва да бъдат третирани на равно основание, ако страната иска да расте и просперира.

Кристин Лагард: Жените са по-добри политици от мъжете
12.10.2010 г. investor.bg
Кристин Лагард, първата жена министър на финансите във Франция заяви, че според нея мъжете не са толкова добри политици колкото жените, защото са по-податливи на либидото и тестостероните си, съобщава вестник Telegraph.
Лагард посочва, че 30-годишната й кариера на адвокат и опитът и като най-влиятелната жена министър на финансите в света са я убедили, че мъжете са по-податливи на хормоните и егото си при вземането на решения. Жените с власт са по-малко ръководени от тяхното либидо и поради това са по-хладнокръвни в преценките си, добавя тя.
Кристин Лагард участва в надпреварата за следващия министър председател на Франция. „Жените се влияят по-малко от либидото и тестостероните. Това ни помага да не проектираме егото си в справяне с една или друга ситуация, в убеждаването на хора“, казва 43-тата най-влиятелна жена според списание Forbes.
“Като цяло искрено се надявам, че мнозинството от жени на високи позиции постигат властта си… по по-различен начин.“
Лагард, която е на 54 години, не споменава нищо, свързано със случката с президента Никола Саркози, който през 2008 година накара Кралицата на Великобритания да го чака, докато двамата със съпругата му Карла Бруни-Саркози се били усамотили, припомня изданието. Макар че „гафът“ от политическата история на Франция е типичен пример за неподходящо проявление на мъжкото либидо, бившата адвокатка не коментира случката на шефа си.
Дамата, която се занимава с държавните финанси на Франция и миналата година влезе в списъка на Financial Times на топ финансовите министри на Европа, е известна с изключителния си самоконтрол. Бившата състезателка по синхронно плуване става всяка сутрин в 6,00 за уроците си по йога, не пуши, не пие и не яде месо.
Когато напусна работата си като адвокат и управител на международно-правната кантора Baker & McKenzie, тя се отказва от седемцифрена заплата, за да заеме поста на външнотърговски министър през 2005 година. В последствие Саркози предлага тя да оглави финансовия ресор на Франция и да стане първата жена министър на финансите в историята на страната.

Как го правят китайките?
13.10.2010 г. dnes.bg
Над половината от 20-те най-богати жени в света са китайки, като средно богатството им надвишава това на американската водеща Опра Уинфри или британската писателка Джоан К. Роулинг, според класация на китайското списание „Хужун“, цитирана от агенция ФП.
Всички жени са натрупали богатството си сами, а не благодарение на семействата им, се казва в публикацията.
„Нито една друга страна не се доближава до Китай по броя на жените, изградили сами богатството си. Те надвишават другите страни с повече от една глава“, отбелязва Рупърт Хугуърф, основател и съставител на списъка на „Хужун“.
Средното богатство на 11-те най-богати китайки достига 2,6 млрд. долара спрямо 2,3 млрд. долара на Опра Уинфри.
Дж. К. Роулинг, авторката на поредицата романи за Хари Потър, е на 20-о място с 1 млрд. долара.
И трите най-богати жени на планетата са китайки: кралицата на рециклираната хартия Чжан Ин, на 53 години, с богатство, оценявано на 5,6 млрд. долара, следвана от У Яцзюн от компанията за недвижими имоти Longfor Properties с 4,1 млрд. долара.
На трето място с 4 млрд. долара е Чън Лихуа, на 69 години, оглавяваща конгломерата Fuhua с дейности в пристанищната и енергийната сфера.
Първата жена, която не е от китайски произход в класацията на най-богатите дами, е на четвърто място – испанката Росалия Мера, която управлява веригата магазини за дрехи Zara.
Според Хугуърф успехът на китайките се дължи отчасти на политиката на едно дете и водещата роля на бабите и дядовците при възпитанието на децата в Китай, позволяващи на жените да посветят повече време на работата си, отколкото в други страни.
Освен това китайското общество отдавна е свикнало жените да работят.
Най-богатият китаец – Цзун Цинхоу, основател и производител на безалкохолните напитки Wahaha, притежава лично богатство, оценявано на 12 млрд. долара.

Професии на изчезване
11.10.2010 г. dnes.bg
След като неотдавна разгледахме най-перспективните професии, които се очаква да станат едни от най-търсените и с висока заетост, нека обърнем внимание и на онези, които е по-добре да не избирате, ако ви предстои професионално ориентиране.
Данните отново са за САЩ, макар че е спорно да се твърди дали класацията се отнася само за там и дали не може да се приложи и у нас.
Очакванията в САЩ са нивото на заетостта да нарасне с 10% за следващото десетилетие. Това обаче естествено няма да обхване всички професии. Някои ще претърпят ръст, докато други със сигурност няма да се върнат на предишните си нива и дори е възможно да претърпят спад.
Причините – от аутсорсинг на дейността до появата на нови технологии, които да заменят нуждата от физическа работна ръка по икономически причини.
Класацията, цитирана от CNBC, е изключително полезна не само за бъдещите студенти, които трябва да си изберат поле за развитие, преди да инвестират време и пари в образованието си.
Полезна е и за работодателите, които могат да проследят бъдещите тенденции и да се насочат към такова производство, което да се окаже не толкова ресурсоемко.

Google влиза в енергетиката
12.10.2010 г. investor.bg
Технологичният гигант Google поглежда към инвестициите в енергетика, става ясно от съобщение в блога на компанията. Плановете са да се инвестира в изграждането на подводна електропреносна мрежа, която евентуално да се превърне в гръбнак за създаването на централа за добив на ток от вятъра.
Мрежата ще бъде разположена на източното кражбрежие на САЩ, като дължината на подводния кабел може да достигне 350 мили, съобщава Ройтерс.
Проектът е дело на японската компания Marubeni и американския инвестиционен фонд Good Energies. Техническото изпълнение се очаква да бъде дело на Trans-Elect.
Плановете са да бъде разположен подводен кабел, който да позволи на производителите на вятърна енергия да преодолеят основния си проблем – свързвнето на турбините с електропреносна мрежа, чрез която да се достигне до потребителите.
На корпоративния блог на Google се казва, че този проект ще позволи създаването на „супермагистрала за чиста енергия”.
За момента в САЩ вятърните централи имат капацитет 35,6 гигавата, което е достатъчно за задоволяването на около 9,7 млн. домакинства, показват данни на браншовата организация в страната. Всички тези мощности обаче са разположени на сушата.
Прогнозите са, че във водите на източното крайбрежие може да се генерират 127 гигавата енергия, което би било достатъчно за задоволяване на половината потребление на щатите, разположени по крайбрежието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: