Животът е чаша кафе

Група отдавна дипломирани студенти се събрали, за да посетят бившия си професор от университета и да му разкажат за живота и професионалните си успехи. Разговорът обаче се превърнал в оплаквания и жалби от стреса на работа и в живота. След като предложил на гостите си кафе, професорът влязъл в кухнята и се върнал с голяма кана и множество различни чаши. Те били порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални, някои изглеждали обикновени, други скъпи, трети изтънчени. Професорът подканил бившите си студенти да си налеят кафе. Щом всички те държали по една чаша с кафе, професорът им казал:

„Забележете, че всички красиви и скъпо изглеждащи чаши бяха взети веднага, а обикновените и евтините останаха непокътнати. Замислете се, че докато продължавате да търсите само най-доброто за себе си на всяка цена, то това винаги ще бъде източник на стрес и проблеми. Вие знаете, че самата чаша не променя качеството на кафето. В повечето случаи тя просто го оскъпява, дори понякога скрива какво всъщност пием. Това, което всички искахте беше кафе, а не скъпоструваща чаша. И все пак всеки от вас съзнателно пожела най-хубавата чаша. А после започнахте да оглеждате чашите на останалите…“

„Сега помислете върху следното”, след кратка пауза казал професорът. „Животът е кафето, а работата, парите, социалното ви положение са чашите. Те са просто обвивки, които удържат и съдържат живота, а видът чаша, която имаме, не определя, нито променя качеството на живота ни. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето, което имаме… Насладете се на кафето си, а не на чашата!“

Поуката от тази мъдрост е, че най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко. Те просто създават най-доброто от това, което ги заобикаля. Четири са нещата, на които трябва да обръщаме внимание в живота си: да живеем просто, да обичаме щедро, да желаем от сърце, да говорим и да се отнасяме мило и приятелски с хората. Това ще ни направи щастливи!

4 коментара (+add yours?)

 1. Luluto
  авг. 12, 2010 @ 10:01:40

  Много добре казано. Жалко, че не се замисляме толкова често на тези неща и къде съзнателно, къде не, все се хвърляме на опаковките…

  Отговор

  • weasell
   авг. 12, 2010 @ 17:26:01

   Да, чашата ни е все пред очите. Всичко ни кара да обръщаме повече внимание на нея, чак тогава се фокусираме върху вкуса на кафето, а някога дори забравяме какво сме си поръчали – хубавата напитка или просто лъскав сервиз. Жалко е, но в един свят, в който опаковката е на преден план няма как да постъпваш винаги правилно.

   Отговор

 2. Мери
  авг. 12, 2010 @ 10:47:18

  Добре казано, но не ми се струва вярно. Просто е добра формулировка. Приятно е за лингвистите.
  Когато се разболееш, парите и социалното положение ще ти помогнат, т.е. – ще променят кафето. (Говорим за лечими неща, разбира се.)
  Само си помисли колко репортажи и материали има за хора, които не могат да си позволят добро качество на живота, защото нямат пари, или връзки, или социално положение.
  Ето какво писах наскоро, вземайки идеята от един цитат от Туитър:
  http://phoenix-em.com/mariyakoleva/2010/08/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0/

  Отговор

  • weasell
   авг. 12, 2010 @ 17:29:59

   Да, чашата също е важна, тя допринася дори и малко за начина, по който гледаме на кафето. А и кафето без чаша не може. Но ние трябва да се фокусираме върху едното, което за нас е приоритетно. Няма лошо, ако можем да поддържаме баланса, но това се получава в случаите едно на милион.

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: