Идея за милион долара

Как се прави един милион долара от един-единствен сайт? Със странни идеи, излизане извън стандартите и находчивост! Това е историята на Алекс Тю – човек с идея, компютър, четири месеца и вече милион долара.
Всъщност всичко започва от едно отключващо събитие, което често води до големи дела – историята го е доказала и ще продължи да го доказва – липсата на пари и говчивия вкус на провала. „Липсата на здрави чорапи“ е моментът, в който проблемите ескалират и Алекс решава да промени нещо. „Как да имам успех?” и „как да стана милионер?” са двата водещи го въпроса до изкристализиране на невероятното му хрумване за Страницата за милион долара.
Пиксел за долар – това се оказва наистина печеливша идея. Първоначално той продава всеки от пикселите на началната страница на неговия уебсайт за долар, като минималното каре е 10 на 10 пиксела, т.е. 100 долара. Всеки купувач може да сложи каквото си поиска на закупената си територия в интернет пространството, предоставено му от младия предприемач. Последните 1000 пиксела биват продадени през 2006 г. в интернет аукциона eBay на Илайджа Клигер от Ню Йорк за необичайните 38 1000 долара.
Първоначалната финансова инвестиция на младежа е 50 лири за име и хостинг, последвана от продажбата на пиксели на стойност 1000 долара, които стават притежание на семейството и приятелите му. Тези средства биват вложени в реклама на сайта. „Беше като лавина. Колкото повече хора научаваха и купуваха пиксели – толкова повече се говореше за моя сайт и още повече хора купуваха. Този успех на практика дойде без аз да правя нищо, освен да измисля и популяризирам идеята си.”
Равносметката след четири месеца е още един милионер и няколко милиона аудитория на страницата. Ето това се нарича успех. „Изобщо не съм си и мислел, че ще постигна такъв успех и че толкова много хора ще харесат и инвестират в идеята ми…. Сега вече, като човек, който познава успеха, нямам проблем да финансирам образованието си и дори да си купя цял куп нови чорапи.”

Тази идея не приключва до тук. Прави се опит тя да бъде адаптирана в България, за съжаление, без не особен, ами и никакъв успех. Пиксел за 10 ст. е офертата на BgPixels.com (който май вече не съществува). Авторът на сайта го разделя на две части – за платена реклама и за безплатна реклама на бартерен принцип. Причините за неуспеха на инициативата извежда Тодор Христов:
Идеята на създателя на MillionDollarHomePage.com изглежда налудничава, но е уникална, първа по рода си и взема, че сработва. Идеята на BgPixels.com е неуникална, което само по себе си я прави луда, респективно неуспешна.
Пазарът е различен. MillionDollarHomepage.com предлага нещо уникално и лудо на целия свят. BgPixels предлага нещо неуникално само на родната ни българска интернет рекламодателска аудитория, която е многократно по-малка и по-слабо активна към днешна дата.
Слоганът на MillionDollarHomePage.com е “Станете собственик на част от интернет историята”. Звучи примамливо да станеш част от историята, нали? Ако има някаква стойност в идеята на MillionDollarHomePage.com, тя е именно в това, че предлага на рекламодателите да останат в историята чрез забавен и иновативен проект. Слоганът на BgPixels.com е “Най-разумно похарчените 10 ст.”, т.е. акцентира се на икономията, на минималния разход, на рационалното. Това, оказва се, не интересува никого.
Сам по себе си подходът Copy-Paste дразни. Винаги ще се намерят потребители, които ще забележат явното копиране, което не е в полза на BgPixels.com.

Остава ми да се надявам аз да съм следващата или поне по-следващата с идея, която да ми донесе милион долара 🙂

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: