Направи го красиво

Представям ви част от проекта „Фавела пейнтинг”. Praça Cantão, главен площад в бедняшкия квартал Santa Marta, Rio de Janeiro, е превърнат в произведение на изкуството с монументален мащаб. 34 къщи в гетото, разположено на гигантски хълм в сърцето на Рио де Жанейро, са боядисани в ярки краски във формата на лъчи с цел да се разкрасят и освежават мрачните урбанистични пейзажи. Проектът „Фавела пейнтинг” си поставя амбициозната цел да превърне предградието в забележителност и достойна част от имиджа на Рио, застанал до статуята на Христос и планината Захарната глава.

Двама млади холандски дизайнери Хаас и Хан сътворяват проекта „O Morro“ („Хълмът“). В това художествено приключение са участвали 25 младежи от квартала.

Под името на Хаас & Хан, Jeroen Koolhaas и Dre Urhahn стартират уникален проект през 2006 г., в който съчетават социална работа с изкуството на платното на склоновете на Рио де Жанейро. Те влагат усилията си за създаване на видно място на смислени и трайни примери за огромните различия по отношение на богатството и властта, които съществуват в градския пейзаж, за деконструиране на стереотипите и премахване на социалната изолираност. Така се раждат гигантските стенописи.

Бразилия е огромна страна. За съжаление, необятността на нейна територия е отразена в пропуските, които са създадени от неравенството на богатство и власт, съществуващи в много сфери на обществото. Бедните хора са изключително много, социалната действителност там твърде често води до липса на грижи, дискриминация, потискане и социалното изключване на огромна част от населението. Въпреки че Рио де Жанейро е известен със своите безбройни туристически атракции, реалността на всекидневния живот за значителна част от неговите граждани никак не е розова. Една десета от 12-милионното население на града живее в някой от около 750-те „favelas“, известни с организираната престъпност, всекидневната война между банди и наркодилъри. Това изгражда и определени стереотипи за населението на гетата. Точно от тях се опитват да избягат младите дизайнери чрез своите проекти. Днес, след 10-годишни опити да се интегрират favelas в околните квартали чрез подобряване на инфраструктурата и обновяване на градските пейзажи на границите си през модернизиращи програми, единствената разлика между гетата и „официалната“ част на града е в дълбоките корени на предразсъдъците и стереотипите за населението на квартала. В опит за предоговаряне на отношенията между различните райони на града, Хаас & Хан грабват четки и разгръщат идеята си за създаване на гигантска стенописна украса на хълма Фавелас, която да се вижда от центъра на града. Дизайнерите виждат, че животът в Фавелас е напълно различен от репутация, която има. Повечето жители се опитват да живеят мирен и достоен живот, за съжаление, възпрепятствани от образователни и финансови трудности.

Проектът има за цел насърчаване на стремежите на населениете, предизвикване положителна промяна в тяхното възприятие. Така Фавела се превръща пъстра картина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: