Разни хора, разни идеали

„… Но нека не се лъжем, че националното чувство у нас е кой знай колко укрепнало. Гъркът обича своята Гърция, защото всяка педя в неговото отечество му напомня за славни исторически събития, на които свидетели са и до днес съществующи паметници на висока култура. Швейцарецът обожава своята Швейцария, защото всякой кът от неговото живописно отечество привлича посетители и му принася средства за съществувание. Ний – защо да си правим илюзия – не можем да се похвалим нито като гърците със славна история, нямаме и паметници, които да дават храна на националната ни гордост: защото, да заграбиш една изящно изваяна колона от някой гръцки храм, да я дотътриш до Търново, да я забучиш с главата надолу и при това накриво, да заровиш хубавите орнаменти, да издращиш надписите и вместо тях с букви, подобни на йероглифи, да напишеш: „цар всем българом и гръком“, едва ли с такъв подвиг ще докажеш високата си културност. Но ако нямаме славна история като гръцката, ний имаме чудна природа като швейцарската. Славното минало никак не топли сега бедния гръцки народ, а пък живописната природа топли, храни и облича швейцарците.
Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно кам нашата хубава природа. Защо? – Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази: „А бе българска работа“, „българи-диваци, не ги ли знаеш“, „българия-дивотия“… А пък нито България, нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем…“

Из „Разни хора, разни идеали“, Алеко Константинов

Реклами

2 коментара (+add yours?)

 1. Пламен Бочев
  февр. 27, 2010 @ 16:45:50

  Век след Алеко шепа крадци и убийци опознаха България, обикнаха я и… си я присвоиха.
  Хубаво, няма да ги хуля. И какво от това?
  За да не бъда черноглед, ще кажа, че все още у нас има места, които не са заградени с табели „Частна собственост“.
  Да вземем да ги посетим, преди да са свършили. Черни връх не е още приватизиран, нали?

  Отговор

 2. weasell
  февр. 28, 2010 @ 01:56:43

  Да, не е още, но докога? Как може сами да рушим най-хубавото, което имаме? Даже, грешка – ние не го притежаваме, а си мислим, че имаме власт над него. Имаме – тръцки!
  Аз съм си „за“ българското. Обичам България и искам да я опозная цялата. Дори не осъзнаваме колко красиво кътче е тя!
  Поздрави!

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: