Е, бива ли?!

Незаконна процедура за приватизацията на Природен парк „Сините камъни“ е задвижена от кмета на Сливен Йордан Лечков, твърдят от коалиция „За да остане природа в България“.

Според тях целта на прехвърлянето на собствеността е застрояване на защитената територия и изграждане на ски курорти.

Безвъзмездното прехвърляне на близо 80% от парк „Сините камъни“ (общата му площ 11 380 хектара) е одобрено от общинския съвет на Сливен на 18 февруари.

Общинарите вече са възложили на кмета да отправи искане до Министерския съвет (МС) чрез областния управител на Сливен за безвъзмездното прехвърляне на „имота“.

Сред целите на кмета са изграждане на селище „Карандила“, както и на ски център за Източна България – „Даулите“, обяви Йорданка Динева от Българска фондация „Биоразнообразие“.

По думите й това е необмислено, тъй като най-високата точка в Сливенския балкан е връх „Българка“ с надморска височина 1181 метра.

Това противоречи на закона, защото като държавна публична собственост природният парк не подлежи на разпоредителни сделки.

„Собствеността на държавата в защитените територии е публична и като такава не може да бъде обект на никакви разпоредителни сделки“, каза Тома Белев от Асоциацията на природните паркове.

Преди три дни природозащитниците са изпратили сигнали до областния управител на Сливен и до директора на РИОСВ – Стара Загора, с искане за отмяна на общинското решение.

Днес е последният срок, в който областният управител може да отмени решението.

Природен парк „Сините камъни” е част от европейската мрежа от защитени зони Натура 2000, както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците.

Източник http://www.dnes.bg

Advertisements

2 Коментари (+add yours?)

  1. Пламен Бочев
    Февр 25, 2010 @ 19:07:19

    След като има частни улици, частни язовири, частни плажове, що да няма частни паркове??? И що да не се превърне България в частна държава? (Дали вече не е такава?)

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: