Журналистиката е най-добрата професия

“Журналистиката е най-добрата професия”
Габриел Гарсия Маркес

Журналистиката не може да се определи едностранно. Тя не може да бъде сложена нито само в категорията „творчество”, нито да бъде етикетирана като „професия”. Журналистиката е играта със словото, а това не се прави по калъп, но в същото време е игра със словото в защита на нечии интереси. Точно тази й форма я отделя от творчеството, което не се подчинява на правила и ограничения, и я прави просто поредната професия.
Писането е сила, словото е крепителят и водачът на обществото. Но то може да бъде и като студен душ. С думите шега не бива, но точно този, който може да владее думите, владее всичко. Най-великите владетели са били добри оратори, водачите на теченията, разтресли целия свят, са можели с една дума всичко да кажат, основателите на субкултурите, определящи мирогледа и поведението на милиони хора, са почувствали и овладели влиянието на словото. Това е качество, което самия човек притежава – не може да се научи, както Питагоровата теорема – хипотенузата е равна на корен квадратен от сбора на катетите. То си е да си го можеш. Трябва да си идва отвътре. В училище и практиката могат да те научат как да го изпозлваш, за да напишеш писмо, реферат или дори новина и журналистически материал, но нямат способността да изградят умението да въздействаш върху другите. Това е журналистиката като занаят.


„Радиото и телевизията успяха да издигнат производството на новини от занаят до мощна индустрия”
Натали Сарот

Аз разбирам професията като нещо, което се заучава и развива, нещо, чиято задача е да носи пари вкъщи. В днешния свят като че ли не се цени вече оригиналността и различното в даден материал, а неговата информационна стойност и степента му на сензация. А тези неща не се нуждаят от майсторство. Заучава се, изготвя се матрица за дадената ситуация и после само се прилага. Готов си да се наречеш журналист и така да пише срещу „назначен като” в трудовия ти договор. Приемането на журналистиката като работа обаче отмества нейната изначална функция – да информира, но и да въздейства на реципиента, да гради обществено мнение и гражданско поведение. Парите стават водещи, а не честта и призванието. Най-добре обобщава днешната ситуация един от шефовете на „Ню Йорк Таймс“ през 20-те години, Джон Суентън, който споделя пред колегите си на една банкет тъжната истина за своя занаят: „Свободна преса няма! Вие, скъпи приятели, знаете това и аз – също. Нито един измежду вас не би се осмелил честно и открито да каже своето мнение. Занаятът на журналиста е по-скоро да руши истината, направо да лъже, да обръща нещата, да клевети, да пълзи в краката на Мамона и отново и отново да продава съвестта си, своята родина и раса срещу хляба, който всекидневно печели. Ние сме инструменти, ние сме крепостните на финансово силните зад кулисите. Ние сме марио¬нетките, които подскачат и танцуват, докато ония дърпат конците. Нашите умения, знания и способности, дори собственият ни живот принадлежат на тях. Ние не сме нишо друго, освен проститутки…“.
Да се приема журналоистиката като занаят вече е изгубена кауза. Занаятът умря с патриотите, с радетелите за свобода, с просветителите. Сега остана само професията, само поредният начин да се изхранва семейството, понякога и да се гради име пред обществото. А тези, в които все още живее химерата за призванието, не доживяват дълго…

3 коментара (+add yours?)

 1. nouuata
  дек. 02, 2009 @ 10:05:16

  matematikata e nai-dobrata za 2008 v america i jurnalistikata ne e v pyrvite 5

  Отговор

 2. weasell
  дек. 02, 2009 @ 12:19:57

  Всъщност смисълът на есето е не да сравнява журналистиката с другите професии и да ги подреди в някаква класация, а да отговори на въпроса професия или занаят е тя. Не знаех, че математиката е професия. А и нашата, българската реалност е доста по-различна от американската, макар наистина да се опитваме всячески да я копираме.
  Благодаря за коментара и интереса.
  Поздрави, nouuata!

  Отговор

 3. Trackback: В леглото с Удхаус « Блогът на Янина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: